Over de app

Grensoverschrijdend gedrag melden en bespreekbaar maken

De app is een toegankelijke manier om grensoverschrijdend gedrag (anoniem) te melden binnen een organisatie en ondersteunt daarnaast als iemand hiermee in aanraking komt.

Over #Zouikwatzeggen?

Grapjes maken over patiënten, een medewerker stelselmatig negeren, te dicht bij iemand gaan staan, seksueel getinte opmerkingen maken.. Medewerkers en studenten komen op allerlei manieren in aanraking met grensoverschrijdend gedrag. Maar het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag blijft sterk achter bij de realiteit. Een belangrijke reden hiervoor is dat studenten en medewerkers in de zorg niet weten waar ze moeten melden en of de melding consequenties heeft voor hun opleiding of loopbaan. Dat moet veranderen.

Sinds 2021 maakt de app deel uit van de gelijknamige campagne en bevat tips die zijn ontwikkeld door een team van medisch psychologen. Studenten, docenten, begeleiders en medewerkers kunnen de app gebruiken als ze te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag, maar ook als ze in vertrouwen worden genomen of als ze zelf aangesproken worden.

Het idee voor een campagne om grensoverschrijdend gedrag terug te dringen is bedacht door Christa Boer, vicedecaan van de opleiding geneeskunde bij VUmc. Oorspronkelijk ging het om een PDF met een aantal tips voor wanneer je in aanraking kwam met grensoverschrijdend gedrag.

Na deze eerste fase is Frismedia gevraagd om op basis van de campagne een app te maken. Nadat de app met succes in gebruik werd genomen binnen de geneeskundeopleiding van het VUmc, is de app vervolgens geïntroduceerd in het Amsterdam UMC.

Inmiddels wordt de app onder andere gebruikt in het: Amsterdam UMC, Erasmus MC, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Maastricht UMC+, Bravis Ziekenhuis, Sint Maartenskliniek, Haaglanden MC en het UMCG. 

Cijfers

2021

gelanceerd in

12+

aangesloten organisaties

14 k

aantal downloads

Deze app is begonnen als een initiatief van Amsterdam UMC en heeft als doel om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer terug te dringen.

De app om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken.

In de #Zouikwatzeggen app begeleiden we je hoe om kunt gaan met een grensoverschrijdende situatie. Dit doen we voor alle partijen of je nu het slachtoffer, getuige of dader bent. Ons doel is om de situatie zo snel mogelijk voor alle partijen op te lossen. Dit maken we mogelijk door het geven van tips en suggesties. Mocht de situatie er om vragen, dan kun je altijd direct contact zoeken met een vertrouwenspersoon. Ook is het mogelijk om anoniem een melding te doen

Een inclusieve app voor iedereen

In de #Zouikwatzeggen app leer je hoe je om kunt gaan met een grensoverschrijdende situatie. Dit doen we voor alle partijen of je nu slachtoffer, getuige of dader bent. Ons doel is om de situatie zo snel mogelijk voor alle partijen op te lossen. Dit maken we mogelijk door het geven van tips en suggesties. Mocht de situatie erom vragen, dan kun je altijd direct contact zoeken met een vertrouwenspersoon. 

Daarnaast is de hele huisstijl ontworpen om  iedereen te vertegenwoordigen: Iedereen kan namelijk in aanraking komen met grensoverschrijdend gedrag. Wat je geslacht, afkomst, leeftijd of geloofsovertuiging ook is. We willen dat iedereen zich veilig voelt om zijn verhaal te kunnen doen. 

De methode is ontwikkeld door medisch psychologen.

De methode die we gebruiken in de app is ontwikkeld door medisch psychologen. De inhoud van de app is met veel zorg samengesteld, zodat we iedereen kunnen helpen bij een grensoverschrijdende situatie.

We verzamelen geen persoonsgegevens, je gebruikt de app anoniem.

Omdat we geen persoonsgegevens verzamelen kun je de app anoniem gebruiken. Wel zo’n fijn idee bij een onderwerp zoals dit. Je bent niet terug te vinden in een dashboard waarop de organisatie kan monitoren hoeveel gebruikers de app gebruiken of een melding hebben gedaan. We slaan geen UDID (Unique Device Identifier) of IP adres op. Je hoeft geen account aan te maken om de app te gebruiken. Dus we hebben geen persoonsgegevens van je. Je vindt bij ons dus geen rare dingen in onze privacy statement.

Start een positive verandering op de werkvloer.

De app is al enkele jaren bij meerdere organisaties in gebruik en zorgt daar voor een veilige omgeving waarin gebruikers zich veilig voelen om hun ervaringen te delen. Door gebruik te maken van deze app, hoopt men het gesprek over grensoverschrijdend gedrag te openen en bij te dragen aan een veiligere samenleving voor iedereen.

Onze Missie

Onze missie is om een effectieve en toegankelijke app te bieden waarmee mensen grensoverschrijdend gedrag kunnen melden, hun stem kunnen laten horen en bijdragen aan een cultuur van respect en verantwoordelijkheid. We zijn vastbesloten om de impact van grensoverschrijdend gedrag te verminderen, slachtoffers te ondersteunen en gemeenschappen te mobiliseren om positieve verandering teweeg te brengen.

Bij Frismedia geloven we in een veilig klimaat en inclusieve werkcultuur. Onze visie is om een leidende rol te spelen in het bevorderen van een samenleving waarin respect, veiligheid en inclusie centraal staan.

We streven ernaar om onze app continu te verbeteren, zowel technologisch als in termen van gebruikerservaring, om effectieve meldingen mogelijk te maken en werknemers en studenten ondersteuning te bieden die ze verdienen. We willen niet alleen reactief zijn, maar ook proactief bijdragen aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag door bewustwording te vergroten en educatieve initiatieven te ondersteunen.

Samen met onze gebruikers en partners willen we de kracht van technologie inzetten om onze missie te behalen.

Interesse? Neem contact op!

Neem contact op met Frismedia om de mogelijkheden te bespreken. We denken graag met u mee hoe uw organisatie invulling kan geven aan de app. Bel of mail ons om de mogelijkheden te bespreken.